vineri, 14 iunie 2013

De ce Festival Internaţional de Film la Zlatna?

Aceasta nu e opinia organizatorilor, e opinia noastră personală. E clar că, dintr-un anumit punct de vedere, acest festival are rolul de a descoperi noi talente şi promovează schimbul de valori culturale cu alte ţări. Pe de altă parte, F.I.F.E. are rolul de a propaga cultura şi tradiţiile naţionale, prin intermediul promovării tinerilor artişti, inclusiv a tinerilor din Oraşul Zlatna. Tradiţiile, adevăratele tradiţii, dacă nu avem grijă de ele, dacă nu le creăm un cadru de expunere, dacă nu punem preţ pe ele, se vor pierde. Cu un port popular şi cu o "învârtită" nu se face primăvară. Dar dacă le adunăm laolaltă pe toate, dacă le promovăm, profesionist, dacă se inscripţionează în mintea noastră prin film, expoziţii foto şi spectacole, ele vor rămâne pentru totdeauna. 
Un alt punct de vedere e privitor la oamenii din Zlatna, care trebuie să vadă anumite lucruri de care au auzit doar la televizor sau la radio, "să pipăie" cu "antenele" lor această explozie de cultură, să păşească singuri către "Porţile Pâmântului", să creeze ei însăsi scenarii, de film sau de viaţă. Să gândească (nu că până acum nu ar fi gândit) în alt sens, şi să participe activ, la dezvoltarea viitoare o oraşului.
Şi, nu în ultimul rând, un punct de vedere foarte important. Festivalul Internaţional de Film Etnografic F.I.F.E Zlatna reprezintă şi o "publicitate", mascată sau nu, pentru orăşelul nostru, unde diverse personalităţi ale lumii culturale sau politice, reprezentanţi ai agenţilor economici naţionali sau internaţionali, vor putea să descopere adevărata faţă a oraşului Zlatna a anului 2013, cine suntem şi ce avem de oferit. Cum spunea un cântec la modă acum câţiva ani, acum " Avem cu ce!". 
Aşadar, no hai la F.I.F.E.!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta e binevenită!