miercuri, 21 august 2013

Trasee turistice marcate în zona Zlatna

Având în vedere că oraşul Zlatna este situat între Munţii Metaliferi şi Munţii Trascău, vă prezentăm traseele turistice marcate care pornesc din oraşul nostru şi se îndreaptă către obiective turistice din cele două masive.

Munţii Metaliferi:
1. Zlatna – Cheile Cibului- Ardeu -Cheile Măzii ( Madei)
Marcaj; cruce roşie Durata: 7- 8 ore
Caracteristici: traseu de atât de culme cât şi de vale, trece prin sau prin aproprierea tuturor cheilor din bazinul Văii Geoagiu

Traseul pleacă din Zlatna, de lângă podul din centrul oraşului, unde este amplasat un indicator, apoi trece Valea Ampoiului şi urcă pe Pârâul Roşu, pe un drum de care până la un stâlp de funicular, apoi pe o potecă. După apx. 45 min ieşim într-o poiană, locul se numeşte Dumbrava. Urmăm cei 3 stâlpi indicatori montaţi în poiană cu menţiunea că traseul continuă prin dreapta Vf. Jidovu, care se vede în faţă având forma unui con de vulcan. Urcuşul se accentuează până ieşim în culme, apoi traseul coboară uşor, printre păduri şi poieni , pe lângă o stână, în satul Cib. Din centrul satului Cib, marcajul continuă spre dreapta, pe DJ 705 Almaşu Mare – Bozeş, intersectând marcajul punct roşu ( Plai – Băcâia – traseu care poate fi străbătut cu maşina ). După aproximativ 3 ore ajungem în Cheile Cibului. înainte de pescăria pădurarului din chei, marcajele se despart, crucea roşie continuă în dreapta şi trece apa Cibului, merge pe un drum neasfaltat. După 5min. , vizavi de fosta carieră, se află locul de campare amenajat în decursul a 3 ani de ATE TRASCĂU CORP unde se poate face popas. În imediata apropriere, pe peretele estic, sunt echipate trasee de alpinism. De asemenea se poate opta pentru o baie în apa Cibului.
Traseul continuă pe drum, apoi coboară uşor spre dreapta prin grădini şi intră în pădure continuând printre stâncării. Această porţiune este periculoasă, trecerea se va face cu atenţie. De asemenea având în vedere numărul de vipere cu corn din zonă se va da o deosebită atenţie locului de sprijin cu mâinile sau picioarele. Un minunat loc de belvedere este aici, se văd Cheile Băcâiei, Bozeşul, staţiunea Geoagiu. Coborâm nişte scări vechi de zeci de ani, apoi traseul continuă pe potecă prin pădure şi prin bogata vegetaţie. Ajungem după o oră în culmea ce separă valea Cibului de valea Glodului, o traversăm şi apoi coborâm şerpuit până în satul Ardeu.
Traseul nostru coboară pe drumul asfaltat ce leagă satul Ardeu de Bozeş (DJ 705 Almaşu Mare – Geoagiu) încă 15 min., apoi trece apa în dreapta şi urcă pieptiş dealul. De sus în culme se vede satul Mada şi intrarea în chei. Marcajul continuă până în sat pe un drum de care. În viitor se intenţionează a-l prelungi până în staţiunea Geoagiu.



2. Cheile Cibului –Cheile Glodului- Izvorul Tămăduirii –Ardeu
Marcaj; triunghi roşu Durata: 3 ore
Caracteristici: traseu de atât de culme cât şi de vale

          Traseul pleacă la zece minute de intrarea din amonte de Cheile Cibului, urcă pe un drum de cale, apoi pe coama dealului . Traseul merge uşor stânga apoi coboară pe lângă pereţii Cheilor Glodului. Traversează apa Glodului şi urcă apx. 10 minute pe lângă pereţii din dreapta ai cheilor, apoi brusc face stânga străbătând printr-o strungă peretele. Traseul urcă deasupra peretelui din dreapta cheilor, aici fiind un superb loc de belvedere asupra cheilor. Continuăm prin pădure încă 20-30 min. apoi coborâm şerpuit către apa Glodului unde se află Izvorul Tămăduirii. De aici traseul continuă pe cursul apei, apoi urcă pe o potecă în stânga apei. După 3 ore traseul ajunge în satul Ardeu şi se opreşte la podul din centru unde întâlneşte traseul cu nr.1


Munţii Trascău


1. Zlatna — Vf. Dâmbău — Platoul Ciumerna- Iezerul Ighiel


            Marcaj; cruce albastră Durata: 9-10 ore


Caracteristici: traseu variat, de culme şi vale, practicabil în sezonul cald; urmăreşte axul longitudinal al Trăscăului având numeroase sectoare de traversare a văilor şi a interfluviilor.

Pornim din oraşul Zlatna, pe drumul spre masivul Dâmbău (l 369 m) şi ne îndreptăm, pe dreapta Văii Morilor, spre strada Eminescu, pe care o urmăm până la podul peste Valea lui Lal. Urcăm de-a lungul văii , urmând marcajul, lăsăm în stânga punctul albastru spre Colţu lu Blaj. Poteca merge paralel cu pârâul Valea Poienii, apoi îl intersectează şi urcă până în drumul ce vine de pe Valea Morilor, denumit Valea Bârnii. Continuăm pe drum încă circa 45 min, apoi poteca părăseşte drumul în dreapta, şi după cca. 45 min. de urcat pieptiş ajungem în spatele locului numit „Vraniţa Pleşii" . De la Vraniţa Pleşii urmărim creasta despădurită până la un pâlc de fagi şi, odată acesta depăşit atingem platoul Dâmbăului (Zlatna - Vf. Dâmbău, 4 h). Vf. Dâmbău , cel mai înalt din Munţii Trascău, constituie un important punct de belvedere; de aici în zilele senine de toamnă sau iarnă poate fi văzuţi Muntele Mare, Biharia, Retezatul, Parângul, Şureanul şi chiar Făgăraşul.



            Pentru a coborî de pe Dâmbău în valea Feneşului urmăm calea care duce în stânga sălaşului de pe platoul de la Stâna Urlătoare, pe Culmea Dâmbăului, intrăm în pădure şi după cca. 30 min. de mers prin impresionanta pădure de fag, ieşim în poiana de pe Vf. Părăginoasa, extraordinar loc de belvedere pentru Roşia Poieni, Negrileasa, Cheile Întregalde, Râmeţului, Platoul Ciumerna, Masivul Vulcan. Marcajul coboară în dreapta pe pârâul Feneşeasei, intersectează drumul din Feneşasa. Traseul nostru trece  valea Feneşului şi urcă apoi către Vf. Poiana Măgurii (1.235 m), după care se îndreaptă spre nord coborând pe un picior abrupt până în valea Muntelui (Meteşului). Urmărim, în continuare pârâul Izvorul Topliţei afluent pe stânga al văii Meteşului depăşind, pe stânga, un adăpost de vară pentru animale, în apropierea căruia se află şi peştera Hăldăhaia. Drumul ne conduce pe sub Pietrele Hăldăhaia până la obârşia pârâului amintit de unde începe abruptul Platoului Ciumerna. Păstrând direcţia sud-nord traversăm zona de abrupt, străbatem o pădure de brad tânăr şi, odată ajunşi în Platoul Ciumerna, direcţia traseului se schimbă spre est, la nord de Vf. Băieşului unde apare un relief tipic de doline şi lapiezuri. În această zonă traseul  întâlneşte marcajul cruce galbenă (traseul nr. 2) ,şi apoi coboară la Iezerul Ighiel.


2. Vf. Dâmbău — Vf. Părăginoasa – Poiana cu Narcise de la Negrileasa - Masivul Vulcan

            Marcaj; bandă albastră Durata: 8-9 ore      Caracteristici: traseu de culme



De la sălaşul din imediata apropiere a Vf. Dâmbău, marcajul are acelaşi traseu cu marcajul cruce albastră până aproape de Vf. Părăginoasa. Dacă marcajul cruce albastră coboară în dreapta , traseul nostru, marcat cu bandă albastră continuă puţin în stânga menţinând culmea ,apoi coboară uşor, urmând o potecă uşor vizibilă printre copaci (plantaţie de conifere). Orientarea este uşor îngreunată de prezenţa pe traseu a numeroaselor poieni, unde marcajul s-a făcut pe pietre aşezate pe pământ. Traseul este uşor, fiind recomandat ca şi cale  de acces către Poiana Narciselor. De la poiana Narciselor traseul continuă către locul numit "La Dârdinaş", apoi prin "Slăvăşoaia", trece pe curbă de nivel pe sub Vf. Vâlcoi, apoi la o intersecţie de drumuri, unde este amplasată o cruce de lemn, traseul este ascendent, printr-o imensă poiană cu specific montan, de unde avem o privelişte deosebită asupra Detunatelor, exploatării de la Roşia Poieni etc. Traseul coboară uşor apoi prin pădure, apoi din nou prin poieni, până ajunge la drumul naţional din Dealul Mare. Traversăm drumul, având ca reper un stâlp de înaltă tensiune. Cum există o mulţime de drumuri forestiere, trebuie să fim atenţi pentru a nu rătăci drumul. De aici vom vedea mereu Vf. Brădişorul (amplasat deasupra satului După Piatră) şi Masivul Vulcan, care reprezintă finalul traseului nostru.






3. Zlatna – Cheile Feneşului ( Caprei)


            Marcaj; triunghi roşu  Durata: 3- 31/2 ore , Caracteristici: traseu de legătură


Marcajul pleacă din DN 74 , din aproprierea fostei cantine a SC AMPELUM SA Zlatna, fiind amplasat un indicator pe un stâlp de la marginea şoselei. Traseul urcă pieptiş către Măgura Dudaşului, având ca punct de reper hornul din vârful dealului, intersectând de numeroase ori drumul neasfaltat care urcă către horn. Din vârful dealului, punct de belvedere pentru oraşul Zlatna, traseul urcă uşor pe culme. În faţă se vede “ Vraniţa Pleşii”. Din pădurea de pini, traseul continuă în dreapta, de aici şi până la Chei drumul merge aproape pe culme de nivel, cu scurte urcuşuri şi coborâşuri.



4. Vf. Dâmbău (Sălaşul Boarilor) -Năpişti -Feneşasa

            Marcaj; triunghi albastru  Durata: 11/2-2 ore , Caracteristici: traseu de legătură
Traseul turistic porneşte din zona Vârfului Dâmbău, mai precis de la Sălaşul Boarilor, şi merge către Peretele Dâmbăului (Cheile Feneşului), până în zona Năpişti –la sălaş. Marcajul triunghi albastru coboară apoi pe o culme de deal, prin pădure şi prin câteva poieni, până în Feneşasa. Marcajul reprezintă practic o scurtătură a traseului cruce albastră, pentru că pleacă din acest traseu şi ajunge din nou la crucea albastră, fiind recomandat celor care vor să ajungă la Lacul Iezer, fără să ocolească prin Părăginoasa. Varianta din Feneşasa, urcarea către Dâmbău este de evitat cu greutăţi mari în spate din cauza diferenţei mari de nivel.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta e binevenită!