sâmbătă, 6 iulie 2013

Cercul de Turism "Dor de Munţi" Zlatna

Cred că în direcţia în care se mişcă Zlatna, avem nevoie de oameni care să ştie "cu ce se mănâncă" turismul. Evident că, în viitorul apropiat, trebuie făcute calificări în domeniu, dar tinerii trebuie să ştie realităţile acestei ţări, unde ne aflăm şi ce putem face ca să dezvoltăm această ramură. Proiectul Pro Natura se află la cea de a VII-a ediție și este o inițiativă a Consiliului Judeţean  Alba realizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Alba. Proiectul cuprinde activități complexe  respectiv un concurs desfășurat pe 2 secțiuni, pentru gimnaziu și licee. În cadrul acestuia, elevii și cadrele didactice participă la 9 secțiuni: este vorba despre drumeții și excursii, ecologizări, plantări de puieți, întâlniri cu specialiștii, simpozioane, comunicări, organizarea unor spații expoziționale, realizarea unor manifestări culturale cu profil Pro Natura , realizarea unei reviste școlare cu profil de ecologizare și de expediție școlară. Acțiunea este una unică în țară. Un dintre cele mai bine punctate sesiuni este cea de expediție școlară în care minim 10 elevi conduși de un cadru didactic, desfășoară o expediție în munți de  minimum 7 zile în care dorm în corturi, își pregătesc singuri hrana și studiază o temă de cercetare pe care o înaintează juriului alături de jurnalul expediției.
Este evident că expediţia şcolară necesită cel mai mare efort, e vorba atât de mersul pe jos cu rucsacul în spate, dar şi logistică, transport şi găsirea unui traseu cât mai variat. Dacă în anii trecuţi, Cercul de Turism "Dor de Munţi" a organizat două expediţii, una de 98 kilometri, pe jos între Zlatna şi Arieşeni, iar alta, între Zlatna şi Sălciua (Huda lu Papară), anul aceasta expediţia va avea următorul traseu: comuna Poşaga, Scăriţa Belioara -Şesul Craiului- Vf. Muntele Mare- Vf. Balomireasa- Preluca (comuna Horea)-Gheţarul de la Scărişoara.
Cercul de Turism "Dor de Munţi" îşi propune să dezvolte în rândul elevilor iubirea pentru natură, să îi atragă către activităţile desfăşurate în zonele montane a judeţului Alba şi nu numai, să le dezvolte capacităţile de lucru în echipă şi aptitudinile de acomodare în orice tip de situaţie.
Până când vom reveni cu poze şi amănunte, vă las să vă delectaţi cu poze din expediţiile trecute.













 

3 comentarii:

  1. Foarte bine! Și nu uitați că nu doar ca învăță să iubească natura,ci învață un stil de viață care va fi aur curat pentru viitor,pentru sănătatea lor ! Se învață să facă mișcare in natură , sursă de sănătate și stare de bine ! Să nu ajungă peste câțiva ani dependenți de un pumn de pastile, de colesterol, tensiune și antidepresive ! Toate astea se previn și tratează ca prin minune prin mișcare , folosind ceea ce ne-a dat bunul Dumnezeu , picioarele,și prin contactul cu natura ... de acolo venim, suntem făcuți să fim in contact cu natura ! Asa ca drum bun, să aveți vreme bună și să vă distrați mult !

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bine! Și nu uitați că nu doar ca învăță să iubească natura,ci învață un stil de viață care va fi aur curat pentru viitor,pentru sănătatea lor ! Se învață să facă mișcare in natură , sursă de sănătate și stare de bine ! Să nu ajungă peste câțiva ani dependenți de un pumn de pastile, de colesterol, tensiune și antidepresive ! Toate astea se previn și tratează ca prin minune prin mișcare , folosind ceea ce ne-a dat bunul Dumnezeu , picioarele,și prin contactul cu natura ... de acolo venim, suntem făcuți să fim in contact cu natura ! Asa ca drum bun, să aveți vreme bună și să vă distrați mult !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ionica iti multumim pentru gandurile bune. Sprijinul tau, chiar daca e departe,conteaza!

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta e binevenită!