luni, 30 iunie 2014

Cabana Negrileasa

Despre Negrileasa cred că ştiţi atâtea. Rezervaţia Poiana cu narcise de la Negrileasa, înfiinţată în anul 1995 prin hotărârea Consililului Judeţean Alba nr. 20/1995, reconfirmată prin Legea 5/2000, este arie naturală protejată de interes naţional fiind încadrată, conform Legii 462/2001 la categoria rezervaţilor naturale, corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN. De curând a fost inclusă şi în situl de importanţă comunitară Trascău -ROSCI0253.  Scopul principal al Rezervaţiei botanice Poiana cu narcise de la Negrileasa este cel de conservare a speciei de mare efect peisagistic, narcisa (Narcissus stellaris), numită de localnici ruşculiţă sau luşcă. 
Eu, personal, mă duc în Negrileasa din anul 1995, iar de prin anul 2001 particip la eforturile de protejare a narciselor. Sincer cred că e din ce în ce mai bine, însă trebuie făcut mai mult, altfel populaţia de narcise -  şi aşa redusă ca număr şi " auto-mutată" din cauze care ţin de "civilizaţia", "responsabilitatea" poporului român, care urmează îndeaproape dictonul " după mine, potopul"-, va dispărea.
Dar Negrileasa nu înseamnă doar narcise. Reprezintă un peisaj atipic, atât pentru altitudinea la care se află, cât şi pentru locaţia ei: în Munţii Metaliferi, la graniţa cu Munţii Trascăului. Negrileasa înseamnă istorie, legende, obiceiuri şi determinare. Negrileasa are obiective turistice în imediata apropiere, ca să exemplific  cu Vârful Vâlcoi, cu minele şi mormintele dacice, are zeci de km de drumuri pe care se poate face mountain-bike, trasee turistice (care vor fi dezvoltate începând cu luna Septembrie a acestui an), şi  ca o completare, are idei de dezvoltare a turismului. 
Cabana Negrileasa a fost construită de către Primăria Comunei Bucium şi pusă în funcţiune anul acesta, în luna Mai, pe fundaţia fostei cabane, în imediata apropiere a scenei din poiană. Nu e terminată, în sensul că mai sunt camere ce trebuie finalizate, câteva facilităţi exterioare, amenajări etc. Capacitatea ei va creşte de la 5 camere, câte există în prezent, până la 15 camere.


Ce mi s-a părut excelent e că deja are cabanier. Permanent. Şi nu orice cabanier. Un om cu experienţă, care ştie să lucreze cu oamenii. Printre altele şi un bucătar deosebit. Am întrebat dacă există un meniu stabilit, deşi ştiam că la început, având în vedere că afluxul de turişti este mic, nu poţi face un meniu mai complex de o ciorbă şi un felul doi destul de simplu. Nea Fane (cabanierul nostru) mi-a răspuns: "Deocamdată aşa stă treaba. Dar dacă mă suni, facem orice. Pentru 2, 5, 10, 30 sau chiar 60 de persoane." Şi omul nostru nu se laudă degeaba. Ajutat de soţia   lui, face minuni, aşa cum a făcut minuni la Arieşeni, acolo unde a fost cabanier înainte.


Detalii tehnice:
Coordonate GPS
Latitudine   46°13'41.23"N
Longitudine 23°13'18.16"E
Capacitate de cazare: 5 camere, fiecare cu pat dublu.
Preţ: 50 lei/noapte/cameră.
Condiţii:
Baie (apă caldă etc.) la fiecare cameră
Bar 
Sală de mese
Frigider comun
Meniu: la comandă (telefonic)
Telefon contact: Ştefan (Fane) 0752-920074
Acces auto: în prezent , cel mai bun drum, pe care se poate ajunge şi cu maşină mică este: Din DN 74 Alba Iulia -Abrud se intră pe DJ 107I, modernizat, care duce la Bucium. Până în centrul comunei, Bucium Şasa, sunt 11 km. De aici continuăm pe acelaşi drum judeţean, asfaltat, în direcţia Mogoş, încă aproximativ 5 km. Aici părăsim drumul asfaltat, (în curba din Dealul Mogoşului)  trecem pe lângă un panou informativ cu rezervaţia "Poiana cu Narcise de la Negrileasa" şi după 6 km ajungem în poiană. În total 22 kilometri, de la intersecţia cu DN74, din care 6 neasfaltaţi.
Mai jos sunt hărţi cu accesul, plus căteva detalii, de la părăsirea drumului asfaltat.






E un început, evident. Dar cred că zona merită. În toate anotimpurile. Şi cred că  această dezvoltare, însoţită de un grad de responsabilitate, pe care Primăria Bucium o arată deja, nu poate să fie decât de bun augur!
Vă aşteptăm la Negrileasa!
Pozele de mai sus şi cele vor fi urma sunt preluate de pe pagina de Facebook a Comunei Bucium!







6 comentarii:

  1. Toaca Ioan Alexandru7 iulie 2014 la 12:57

    Am fost la Negrileasa cand se apropia de finis, lucru la cabana.Felicitari primariei, lui Cornelut si tuturor Buciumanilor care au pus umarul la ceea ce ati realizat.Cu stma Ionica Toaca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Numerele de contact pentru Cabana Negrileasa s-au modificat: Costel (noul cabanier) 0723034360 si un fix de Vodafone:0371112247

    RăspundețiȘtergere
  3. O locatie minunata, am mers in decembrie 2014 acolo. Cheltuielile cu cazarea nu au fost mari, insa am platit mai mult pentru ca am plecat cu o masina de inchiriat din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  4. O locatie minunata, am mers in decembrie 2014 acolo. Cheltuielile cu cazarea nu au fost mari, insa am platit mai mult pentru ca am plecat cu o masina de inchiriat din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Care au fost taxele pentru serviciile de inchirieri masini Bucuresti? Noi va putem oferii cele mai mici preturi daca sunteti interesat de o colaborare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Care au fost taxele pentru serviciile de inchirieri masini Bucuresti? Noi va putem oferii cele mai mici preturi daca sunteti interesat de o colaborare.

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta e binevenită!