miercuri, 20 februarie 2013

Refugiul Montan Săruni

Generalităţi:
Dâmbăul, cel mai înalt punct din Munţii Trascău, 1369 de metri, are o importanţă deosebita pentru oraşul Zlatna. Zona Dâmbău, cuprinde şi o parte din aria protejată Cheile Feneşului şi de asemenea este o zonă carstica importantă, cu mai multe peşteri şi avene, dintre care se distinge Peştera Dâmbau (1200 m lungime) şi Avenul Gemenele. De asemenea, Dâmbăul constituie un important punct de belvedere; de aici în zilele senine de toamnă sau iarnă poate fi văzuţi Muntele Mare, Masivul Vulcan, Vârful Găina, Biharia, Retezatul, Parângul, Sureanul, Făgăraşul . 
Din cauza accesului dificil, această locaţie este recomandată celor care doresc să iasă din tumultul oraşului, cu o pregătire fizică medie (la cerere se poate ajunge "motorizat" la 30 minute de refugiu), nu foarte pretenţioşi şi care vor să găsească un peisaj montan atipic, inedit şi în acelaşi timp liniştit. Cei care încă nu s-au îndrăgostit de munte, o vor face acum, căci le garantăm o experienţă specială în inima Munţilor Apuseni.
Refugiul, a cărui construcţie a început în anul 2008, este ridicat din lemn,cu o structură de grinzi de fag, placata cu placi OSB- placi statificate presate, din aschii orientate-interior, exterior, izolat cu vată minerală. Clădirea este acoperită cu şindrila de fag, şindrilă pentru care voluntarii Trascău Corp au lucrat 10 săptămâni. Clădirea este prevăzută cu o camera jos, dimensiuni 6 m x 3,5 m, care are rol şi de bucătarie, cu un pat supraetajat, masă, scaune la care se adaugă o verandă de-a lungul constructiei de 1,5 m x 6 m. La parter este montată o sobă cu plită. La etaj, mansarda, cu saltele pentru dormit, dimensiunile camerei fiind de 5,5 m x 6 m. Clădirea e prevăzută şi cu o supra-mansardă (La Cucurigu) unde se mai pot caza suplimentar încă 5 persoane.

Capacitate de cazare:
20 persoane. În caz de urgenţă putem caza chiar 25, eventual 30.

Altitudine: 1250 m înălţime.
Coordonate GPS: 34T0673797+ UTM5113272. sau N46 09.052 E23 15.039

Acces:
Din traseul turistic cruce albastră Zlatna-Lacul Iezer, există o deviere, punct roşu către refugiu. Punctul roşu pleacă din traseul cruce albastră în zona numită "Poiana cu Urzici" (din zona indicatorului către Vf. Dâmbău- 1h), continuă apx. 20-30 minute până la refugiu, apoi după încă 5 minute se uneşte din nou cu traseul cruce albastră în zona tăbliţei indicatoare cu Vf. Dâmbău -30 min.


Dotări/Facilităţi/Posibilităţi de ocupare a timpului:
Sobă cu plită în interior cât şi în exterior/Veselă/Grătar.
Duşuri exterioare pe timp de vară.
Posibilităţi de practicare trekking/speologie/tiroliană.

De ce acest refugiu? 

Pentru că nu există în Munţii Trascău o astfel de opţiune turistică, care facilitează accesul turiştilor pe traseele marcate şi iarna. Pentru că, după terminarea construcţiei s-au putut organiza excursii cu elevii şi studenţii, excursii în care s-au învăţat noţiuni elementare despre expediţii montane, alpinism, speologie, sau realizat plantări de puieţi, s-a discutat despre importanţa protejării anumitor zone precum şi a patrimoniului cultural. Pentru că existenţa unei astfel de construcţii facilitează accesul turiştilor în zonă.
Pentru că, mulţi zlătneni au descoperit astfel Dâmbăul, Săruniul şi zona Citeră, despre care auziseră doar poveşti sau legende.








Un comentariu:

  1. ca frumos le mai zici, zau, si adevarat. eu spre exemplu , am fost la Dambau demult, cand eram in generala la cules de macese, munca patriotica a pionierilor. mi-au ramas amintiri foarte placute, colindatul dealurilor, mancarea la pachet care dupa atata urcus si munca( nu ne omoram noi, era mai mult distractie)era cea mai gustoasa masa. era o metoda de iesit in natura a acelor timpuri , iar acum poate fii inlocuita cu excursii sau evadari pur si simplu in natura ca sa mai uitam de atata tehnologie si sa ne aerisim mintile. o alternativa mult mai sanatoasa barurilor, cluburilor si internetului, mai ales ca acum asa cum spui ai unde sa te refugiezi.
    mi-am pierdut antrenamentul, dar asa, incet-incet sper sa mai ajung acolo macar inca odata.


    RăspundețiȘtergere

Opinia ta e binevenită!