duminică, 27 ianuarie 2013

Piatra Bulbuci

         Ce pot să spun despre Piatra Bulbuci? Cea mai înaltă "klipă" (blocuri de mari dimensiuni insedimentate în conglomerate) de calcar de pe Valea Ampoiului. De jos, din DN 74, pare o simplă piatră, care luceşte frumos în lumina soarelui. 
       "Etalarea pe verticală a elementelor peisajului este incomparabil mai pitorească, mai atrăgătoare în raport cu dispunerea lor orizontală. Impactul asupra privitorului este imediat, interesul acestuia faţă de elementul morfologic respectiv se declanşează încă de la primul contact vizual. Klippele, prin apariţia lor insolită în peisaj, generează un clasic ,,efect de insulă” a cărui atractivitate este demult verificată", spune doamna Cocean Gabriela în "Relaţia Relief şi Turism în Munţii Trascău".
        Eu am intrat în contact cu Piatra Bulbuci prin intermediul alpinismului. Sunt multe trasee de alpinism şi escaladă sportivă, majoritatea la nivel de începători spre mediu, unde iubitorii acestui sport, numiţi "cuceritori ai inutilului", pot să înveţe sau să-şi exerseze aptitudinile. Apoi am aflat că această rezervaţie este şi sit arheologic, epoca bronzului timpuriu, Cultura Coţofeni. Peisajul, văzut din punctul de belvedere la care se poate ajunge pe o potecă prin spatele pietrei, este unul deosebit. Am trăit multe momente frumoase acolo, încercând să-mi depăşesc limitele în cadrul cursurilor de alpinism organizate de asociaţia Trascău Corp.Nu trebuie să fi alpinist să ajungi până acolo. Ci doar să-ţi placă natura în diversitatea ei. Mai jos urmează câteva detalii tehnice.

Rezervaţia Piatra Bulbuci, înfiinţată în anul 1995 prin hotărârea Consililului Judeţean Alba nr. 20/1995, reconfirmată prin Legea 5/2000, este arie naturală protejată de interes naţional, fiind încadrat, conform Legii 462/2001 la categoria rezervaţii naturale, corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN.
Scopul principal al Rezervaţiei Piatra Bulbuci este cel de conservare a diversităţii geologice şi geomorfologice. De asemenea se urmăreşte excluderea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum şi asigurarea de condiţii pentru activităţile educaţionale, recreative şi de cercetare ştiinţifică. Rezervaţia este situată administrativ în oraş Zlatna, sat Feneş, are o suprafaţă de 0,32 ha şi este o rezervaţie geologică şi geomorfologică; constituită dintr-un bloc masiv de calcar cu aspect de turn de cetate, înalt de 78 m, cea mai impozantă stâncă izolată din bazinul văii Ampoiului
Aria Protejată Piatra Bulbuci este delimitată în teren cu pătrat albastru pe fond alb.





Acces:pe DN 74 Alba Iulia Abrud, până la km 31, situat la NV de satul Galaţi ,din dreptul indicatorului către satul Valea Mică, se bifurcă în dreapta o potecă ce urcă circa 800m până la Piatra Bulbuci. 

Posibilităţi de campare: se poate campa în imediata apropiere a rezervaţiei, la circa 100 m în aval de stânci, în cadrul unei poieni, proprietate privată. Focul se va face doar în vetrele special amenajate. 

Piatra Bulbuci este rezervaţie naturală (custode oficial ATE Trascău Corp Zlatna), fapt care impune respectarea normelor de turism civilizat, bazat pe principii ecologice şi menţinerea unor relaţii respectuoase cu localnicii. 

În rezervaţie se interzic

-recoltarea de eşantioane, roci sau alte materiale;
-executarea de construcţii, deschideri de cariere sau lucrări de îmbunătăţiri funciare;
săparea de şanţuri în jurul corturilor sau utilizarea oricăror materiale de origine vegetală sub corturi;
-aprinderea focului în afara vetrelor special amenajate, distrugerea marcajelor şi a tablelor indicatoare;
-nu se permite deschiderea de noi trasee de alpinism şi escaladă sportivă, fără aprobare din partea ATE Trascău Corp;
-defrişarea vegetaţiei lemnoase pentru facerea focului; se va folosi doar vegetaţie lemnoasă căzută la pământ;
-practicarea turismului se va face doar pe potecile existente;
-activităţile industriale, chiar de mică amploare, inclusiv exploatarea calcarului şi a altor materiale de construcţie
-realizarea oricăror construcţii, cu excepţia celor care vor deservi activităţilor de cercetare, gospodărire sau administrare a rezervaţiei, sau a celor tradiţionale (sălaşuri, adăposturi);
-montarea de panouri publicitare, altele decât cele de popularizare a ariei protejate;
-deversarea şi depozitarea deşeurilor menajere sau industriale; turiştii au obligaţia de a evacua deşeurile pe care le generează pe timpul vizitării Rezervaţiei
-perturbarea liniştii în rezervaţie;
-desfăşurarea de activităţi de tip off-road (maşini de teren, motociclete, ATV-uri) în zona tampon a rezervaţiei

În rezervaţie se pot desfăşura următoarele activităţi:

-păşunatul cu efective mici de animale, cositul;
-se vor păstra funcţiunile existente şi procentul de ocupare a terenului ;
-în zona tampon se pot construi adăposturi în stil tradiţional pentru localnici şi animale;
-activităţi de practicare a alpinismului şi escaladei sportive,numai pe traseele existente, şi cu echipament adecvat şi folosit corespunzător.
-activităţi de practicare a cicloturismului, pe potecile existente şi pe traseele marcate.
Toate activităţile susceptibile de a avea un impact, chiar şi minor, asupra rezervaţiei, trebuie avizate de custodele ariei protejate, respectiv Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna.

Posibilităţi de practicare a turismului:

În prezent, numărul de turişti este redus, dar în creştere, datorită în principal activităţilor de popularizare a rezervaţiei . Se va încerca includerea rezervaţiei în diverse circuite turistice. Principala atracţie este alpinismul, respectiv escalada sportivă. La ora actuală există peste 22 de trasee echipate pentru alpinism. Asigurările au fost refăcute cu materiale inoxidabile de către membrii asociaţiei. Cazarea se poate face în Alba Iulia, Zlatna, Ampoiţa sau la localnicii din satele învecinate şi de acolo se pot face excursii pentru o zi, cu vizitarea mai multor obiective..



 Poze arhiva Trascău Corp.


2 comentarii:

Opinia ta e binevenită!